top of page
Fyrværkeri

Nytår

Nytårsdøgnet er årets travleste for landets brandvæsener. Danske Beredskaber og Beredskabsstyrelsen kommer her med gode råd til, hvordan du kan sikre din bolig mod brand og samtidig hjælpe brandfolkene til et roligere døgn.

Infografik_Brandsikkert nytaar_2023.PNG

Nytårsdøgnet er årets travleste døgn for brandvæsenet. Brandfolkene rykker i gennemsnit ud ca. 500 gange, hvilket er fem gange så mange udrykninger som på et gennemsnitsdøgn.


Det er tit brande i containere eller skraldespande, der er årsag til travlheden. I gennemsnit var ca. 200 af udrykningerne til container- eller skraldespandsbrande. Det er 40 gange så mange som normalt.

 

- En stor del af vores udrykninger nytårsaften, handler om brande i affaldscontainere og skraldespande. Brandene opstår oftest, fordi man smider antændt fyrværkeri i containeren eller direkte sætter ild til skraldespanden – det må man gerne lade være med. Hvert år ser vi desværre, at brande spreder sig fra containere til bygninger - det er meget alvorligt, siger konstitueret sekretariatschef i Danske Beredskaber, Tim Ole Simonsen, og fortsætter:

- Det en god idé at sikre sit hus og virksomhed. Flyt containere, skraldespande og lignende i god afstand væk fra bygninger.

 

Reducér risikoen for brand
Udover at tænke over placering af skraldespande, kan du med få tiltag medvirke til at reducere risikoen for brand i din bolig og dermed gøre nytårsdøgnet roligere for landets brandfolk.

 

- Vi ved ikke altid, hvor fyrværkeriet ender. Så inden nytårsdøgnet starter, er det en god idé at rydde op omkring boligen, på altanen og i åbne carporte, så vi ikke har let antændeligt materiale liggende, som en vildfaren raket kan sætte ild til, siger forebyggelsesekspert i Beredskabsstyrelsen, Mads Dalgaard, der tilføjer:

- På selve nytårsaften skal vi overholde sikkerhedsafstandene og undersøge, om der er særligt brændbare materialer i nærheden, inden vi skyder fyrværkeriet af. Er der eksempelvis bygninger med stråtag i nærheden, er sikkerhedsafstanden for affyring af raketter mindst 200 meter og mindst 100 meter for andet fyrværkeri.

 

Det er også vigtigt, at du skyder forsvarligt af for at begrænse risikoen for, at raketter og andet fyrværkeri kommer på afveje.

Fem råd fra Danske Beredskaber og Beredskabsstyrelsen til et brandsikkert nytår:

 • Luk og lås døre til garage og skur.

 • Placér affaldscontainere m.v. i god afstand fra bygninger, luk låget og lås dem om muligt.

 • Fjern brændbart materiale fra carport, altan, kælderskakt og lignende.

 • Benyt kun godkendt fyrværkeri og overhold sikkerhedsafstandene, der skal fremgå af fyrværkeriet. Husk dobbelt afstand i vindens retning.

 • Brug fyrværkeriet, som det er tiltænkt, og hvor det er tiltænkt – og hold afstand!
   

Følg også de fem fyrværkeriråd for at reducere risikoen for personskader – læs mere på Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside: De 5 fyrværkeriråd (sik.dk)

 

 

Godt nytår!

For yderligere information kontakt venligst:

 

Tim Ole Simonsen, konstitueret sekretariatschef i Danske Beredskaber, tlf. 30 52 82 19

Mads Dalgaard, forebyggelsesekspert i Beredskabsstyrelsen, tlf. 20 89 84 71
 

Faktaboks 1

 De 5 fyrværkeriråd

 • Brug altid beskyttelsesbriller

 • Brug kun godkendt og aldrig hjemmelavet eller ulovligt fyrværkeri

 • Hold aldrig tændt fyrværkeri i hånden

 • Hold sikkerhedsafstanden og læn dig ikke ind over fyrværkeriet

 • Gå aldrig tilbage til en fuser

 Læs mere på Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside: De 5 fyrværkeriråd (sik.dk)

 Faktaboks 2

 Der gælder særlige regler for transport og opbevaring af fyrværkeri. Læs mere om reglerne og kom sikkert gennem nytåret.

 

 Information om fyrværkeri (Sikkerhedsstyrelsen):

 https://www.sik.dk/privat/fyrvaerkeri/fyrvaerkeri

 

 Information om transport af farligt gods, herunder fyrværkeri (Beredskabsstyrelsen):

 For private:

 https://www.brs.dk/da/borger/forebyg-brand/transport-til-eget-forbrug-af-gas-brandstof-fyrvarkeri-og-andet-farligt-gods/

 For erhverv:

 https://brs.dk/da/virksomhed-institution/transport-af-farligt-gods/erhvervsmassig-transport-af-farligt-gods/

bottom of page