logo-uden-baggrund-hvid.png
  • White Facebook Icon
  • White YouTube Icon
BH7A0105.jpg

BLIV BRANDMAND

BH7A0040.jpg

Du har kun 5 minutter

Som deltidsbrandmand har du kun 5 minutter fra alarmen går, til brandbilen skal kører ud af garagen. Om det er om natten eller om dagen, hjemme eller på arbejdspladsen, så skal man som deltidsbrandmand være klar til at rykke ud. Det stiller krav til bopæl og arbejdsplads og din mentale parathed. 

Hvis du har et ønske om, at blive deltidsbrandmand i Lolland-Falster Brandvæsen kan du på hjemmesiden bliv brandmand nu læse mere om det, at være deltidsbrandmand. Du vil også kunne se hvilken brandstation nær dig, som søger deltidsbrandmænd og ansøge direkte fra hjemmesiden. 

Hvordan bliver jeg deltidsbrandmand

Krav til mig som deltidsbrandmand?


Inden du ansøger som deltidsbrandmand, er der nogle helt basale krav, du skal opfylde. For at blive uddannet til brandmand, skal du: Du skal have en ren straffeattest Du skal kunne tale og forstå dansk. Om du er ordblind eller har andre sproglige udfordringer er ikke afgørende, for vi råder over forskellige hjælpemidler i forhold til uddannelsen. Det vigtigste er, at du har viljen til at blive brandmand. Du skal være fyldt 18 år – og max. ca. 50 år, afhængig af fysisk form og øvrige kompetencer. Du skal være i god fysisk form og ikke have nogle fysiske skavanker så som dårlig ryg, knæ eller hofter. Du skal være mentalt stærk. Hermed menes, at du skal kunne tåle at se blod og det, der er værre. Du ved aldrig helt, hvad du kommer ud til – især ved trafikuheld og forskellige redningsindsatser. Derfor er det vigtigt, at du er i psykisk balance og ikke er sart. Du skal have accept af din arbejdsgiver, uddannelsesinstitution og lignende om, at du kan stå 100% til rådighed, når du har vagt, så du kan overholde ”de 5 minutter”.
Uddannelse som brandmand?


Uddannelse til brandmand består af to dele: en grunduddannelse og efterfølgende en funktionsuddannelse. Grunduddannelsen og funktionsuddannelsen, som også kaldes Indsatsuddannelsen, er som udgangspunkt tilrettelagt som weekenduddannelse.
Undervisningen tilrettelægges så der tages hensyn til din arbejdssituation og privatliv. På grund- og funktionsuddannelsen bliver du undervist i, røgdykning, eftersøgning, frigørelse fra biler og alle de funktioner, du skal kunne bestride som fuldt befaren brandmand. Samlet timer
12 timers førstehjælp ( skal haves inden uddannelsens start)
74 timer grunduddannelse 174 timer funktionsuddannelse
Er det kun mænd som kan blive brandmænd?


Nej, kvinder er lige så meget velkomne. Flere og flere kvinder søger ind og bliver deltidsbrandmænd og målet er, at flere kvinder over de kommende år søger at blive deltidsbrandmænd. Vores erfaring er, at kvinder klarer sig lige så godt som mændene. Du kan derfor som kvinde trygt søge ind i brandmandsfaget. Det handler ikke om køn, men om teamwork. I hjælper hinanden for at nå i mål. Det kan være meget krævende at være brandmand. Derfor hjælper man hinanden – og det resulterer ofte i livslange venskaber.
Hvor meget tid skal jeg bruge på det?


Man kan naturligvis ikke forudsige præcis, hvor mange timer man reelt er afsted på indsats i løbet af et år. Men for de fleste stationer på Lolland og Falster er det mellem 50-150 udrykninger om året. Antal udrykninger hænger tit sammen med størrelsen af den by hvor brandstationen er beliggende. Til gengæld vil du altid vide, hvornår du har vagt. De fleste stationer kører vagtordninger over et antal uger. Det kan f.eks. være vagt hver 3. uge på den ene station og hver 4. dag på den anden. Det betyder samtidig at du selvfølgelig ikke er med på alle stationens udrykninger, og du kun kaldes når du har vagt. Hvad med mit arbejde?
Inden du overhovedet overvejer at blive brandmand, er det vigtigt, at du straks kan forlade din familie og dit arbejde, når du bliver tilkaldt. Derfor skal du have baglandet 100% i orden. Din familie skal bakke op om at, når du har vagt, så har det første prioritet – og din chef skal acceptere, at når alarmen lyder, så tager du afsted, uanset hvad du arbejdsmæssigt har gang i. Der er på de fleste arbejdspladser fuldt accept for at du løber til udrykning i arbejdstiden. Det er også acceptabel den anden vej i pressede perioder på dit arbejde, at du ikke har mulighed for at løbe i arbejdstiden. Hvad kan jeg blive kaldt ud til og hvor langtid tager det? Det er igen meget svært at svare på hvor lang tid en hændelse kan tage. En udrykning kan tage fra 20 minutter til flere timer alt efter hændelsen størrelse og omfang. Hvilken typer af hændelser kan jeg komme ud til? Brand, ulykker, brandalarmer, kemikalieuheld eller oprydning efter trafikuheld er nogle af de faste opgaver. Brandstationerne i Nakskov, Maribo og Nykøbing har også bådberedskab. Hvis du er ansat på en af de stationer skal du også deltage i kystnær søredning. Nakskov har også specielt uddannedet brandmænd som er højderedder.