top of page

Brandsikker jul

Årets kolde måneder er højsæson for boligbrande. Vær ekstra opmærksom i juletiden, når der hygges med levende lys og tilberedning af julemad. Følg brandrådene fra Danske Beredskaber og Beredskabsstyrelsen.

Mange brande i hjemmet starter enten ved brug af levende lys eller ved uforsigtighed i køkkenet f.eks. i forbindelse med madlavning. Statistikken viser, at der er flest brande i private hjem i vintermånederne.

 

- Vi ser desværre en del brande her i vinterhalvåret. En del af dem starter i køkkenet og skyldes nok generel juletravlhed. Vi ved herudover, at der opstår mange brande ved brug af levende lys, der eksempelvis er placeret for tæt på brændbart materiale. Prøv derfor at have de gode råd i baghovedet i juletiden, siger konstitueret sekretariatschef i Danske Beredskaber, Tim Ole Simonsen.

 

 1. december er test-din-røgalarm-dag

Julemåneden lægger ud med en vigtig dato, nemlig fælles nordisk røgalarmdag den 1. december. Start december med at tjekke, at din røgalarm virker, så har du allerede fulgt et af de gode råd til en brandsikker jul.

 

- En fungerende røgalarm kan være med til at redde liv. Når der opstår en brand, spredes røgen hurtigt, og røgen er farlig at indånde. Hvis du har opsat røgalarmer i dit hjem, øger du dine chancer for at blive advaret, inden branden når at brede sig. Det kræver, at røgalarmerne virker, så husk at teste dem, siger forebyggelsesekspert i Beredskabsstyrelsen, Mads Dalgaard.

 

Se infografikken for de samlede råd fra Danske Beredskaber og Beredskabsstyrelsen om brandsikkerhed i julen.

-161122-gode-raad-jul-infografik-artikelstoerrelse-2022-artikel.jpg

Brande i private hjem

 

• Brandvæsenet rykker årligt ud ca. 3.000 gange til brande i private hjem. Antallet af udrykninger topper i vintermånederne

• De fleste brande i private hjem, som brandvæsenet rykker ud til, opstår i køkkenet

• Der opstår årligt ca. 41.300 brande i private hjem, som folk selv formår at håndtere uden at tilkalde brandvæsenet

• Mange, der har oplevet en brand i deres hjem, siger, at branden opstod ved brug af levende lys, herunder også på juletræ eller i dekoration

• 78 pct. af befolkningen siger, at de har røgalarmer opsat i deres hjem. Hvis du er blandt dem, der endnu ikke har opsat en røgalarm, så gør det nu og skab tryghed i hjemmet

 

Kilder: Redningsberedskabets statistikbank samt TrygFonden og Beredskabsstyrelsens befolkningsundersøgelse ”Brand og røgalarmer i danske hjem” 2023 foretaget af Eponion.

 

For yderligere information kontakt venligst:

 

Tim Ole Simonsen, konstitueret sekretariatschef i Danske Beredskaber, tlf. 30 52 82 19

Mads Dalgaard, forebyggelsesekspert i Beredskabsstyrelsen, tlf. 20 89 84 71

bottom of page